48th Highlanders of Holland

De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums werd in Apeldoorn opgericht op 15 januari 1991. Een aantal enthousiaste streekgenoten nam toen het initiatief om een levend monument op te richten. Een monument, omdat ze iets terug wilden doen voor de bevrijders van Apeldoorn en omstreken.

Deze plaats en zijn omgeving werden in de eerste helft van april 1945 bevrijd door met name het Canadese leger, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor het Regiment 48th Highlanders of Canada. Dat regiment had een eigen pipeband. De spelers van deze band hebben ook hun deel in de strijd geleverd.
Onze band heeft een verbintenis met het Regiment 48th Highlanders of Canada en draagt nog steeds hetzelfde uniform als door het Regiment werd gedragen toen zij Apeldoorn hebben bevrijd. Uiteraard is hiervoor toestemming verleend door het Regiment 48th Highlanders of Canada. Wij verlenen onze medewerking aan herdenkingen en diverse muzikale evenementen, zoals bijvoorbeeld taptoes in zowel binnen- als buitenland.